MELIANA, FETS D’AIGUA

L’aigua ha sigut un element principal i necessari en l’economia i la vida de Meliana al llarg dels segles.

Per una banda, la presència de gran quantitat de fonts i xicotets manantials (ullals) que hem tingut i encara en tenim algun; mereix especial menció la font de Sant Antoni, que dotava d’aigua al llavador públic i el Pou, construït en la plaça de santa Caterina, hui anomenada plaça del Pou.

Per altra banda, el trànsit de les séquies pel nostre municipi ha permés desenvolupar una de les principals fonts de riquesa de Meliana, l’agricultura, afavorida per un sòl propici, l’horta, i un sistema de reg eficaç.

Meliana, Fets d’aigua, és una exposició on l’aigua és l’element principal i pretén fer un recorregut per la història del nostre municipi i mostrar a la ciutadania el seu patrimoni natural i cultural lligat als recursos hídrics. El seu objectiu és valorar els aspectes més singulars d’este bé comú que és l’aigua i divulgar el destacat paper que ha tingut, al llarg del segles, en el desenvolupament del municipi, i apostar per una gestió i un desenvolupament ecològic i sostenible.

UN POQUET D’HISTÒRIA…

Meliana ha oferit una imatge eminentment agrícola per la seua excel·lent climatologia, el sòl propici i una extensa xarxa de séquies i pous.

Al segle XIX este sector va començar a perdre pes en favor d’una indústria dedicada a la fabricació de mosaic, implantada per Miguel Nolla Bruixet, que va crear una sèrie de tallers auxiliars al seu voltant.

Tot i tindre una cinquantena d’ullals al terme sols era convenient beure de l’aigua treta dels pous abissinis de la fàbrica de Miquel Nolla, de la Central Elèctrica, i també del pou públic del Mercat.

Des de la inauguració del Pou de Meliana, al 1917, quatre generacions s’han beneficiat d’una aigua més saludable i va contribuir a vertebrar la població a partir del significat social i cultural d’aquella aigua.

A partir dels anys 80, l’empresa Omnium Ibérico-Aguas de Valencia va començar a gestionar el proveïment de l’aigua al nucli urbà de Meliana.

GALERIA D’IMATGES